مطمئنا وقتی برای خرید لباس یا کفش تصمیم میگیرید، یکی از مهمترین نکتههایی که به آن توجه میکنید، انتخاب سایز مناسب خودتان است، به این دلیل که اگر خرید شما اندازه شما نباشد، عملا غیر قابل استفاده است. خرید دوچرخه هم از این موضوع مستثنا نیست. اگر تصمیم گرفتهاید دوچرخه بخرید، اولین نکتهای که باید به آن توجه کنید، سایز دوچرخه است. انتخاب سایز مناسب دوچرخه به شما این امکان را میدهد تا رکابزنی لذتبخش و ایمن داشته باشید.
حال سوال این است که سایز دوچرخه به چه معیاری گفته میشود و چه فاکتورهایی سایز دوچرخه را تعیین میکنند؛ ممکن است ابتدا با انواع جدولهایی که در فروشگاهها در اختیار شما قرار میگیرد احساس سردرگمی کنید. دلیل این موضوع این است که شرکتهای سازنده ممکن است از معیارهای متفاوتی برای سایزبندی دوچرخهها استفاده کنند، بعضی از آنها در سیستم متریک، بعضی با اینچ و برخی سایزهای دوچرخه را با درجهبندی (اسمال، مدیوم، لارج و..) طبقهبندی میکنند؛ اما اگر دقیقتر بررسی کنیم متوجه خواهیم شد که اصول سایز بندی تمامی آنها یکسان است.
ابتدا بهتر است بدانیم سایز دوچرخه، در دو قسمت اصلی دوچرخه بررسی میشود: سایز تنه دوچرخه و سایز چرخهای دوچرخه؛ ادامه به معرفی هریک خواهیم پرداخت.
وقتی هنگام خرید، مشاور فروش دوچرخه در فروشگاه، بر اساس قد شما سایز دوچرخهی مناسب برای شما را پیشنهاد میکند؛ در واقع سایز تنه دوچرخه مناسب شما را در نظر گرفته است. اما چه چیزهایی سایز بدنه یک دوچرخه را تعیین میکند:
برای انتخاب سایز دوچرخه، طول میله افقی بسیار مهم است زیرا طول میله عمودی با تنظیم ارتفاع زین قابل تغییر است، به همین دلیل، بیشتر شرکتهای سازنده دوچرخه، جدولی برای انتخاب دوچرخه بر اساس قد دوچرخه سوار و طول میله افقی تدوین میکنند. جدول زیر، برای انتخاب سایز دوچرخه بزرگسالان مورد استفاده قرار میگیرد.
علاوه بر قد، سه فاکتور دیگر در بدن به ما کمک میکند که هنگام خرید دوچرخه، سایز مناسب خودمان را انتخاب کنیم:
اندازه داخلی پا (Inseam) این اندازه، از کف پا تا بین پاهای شما در بالاترین نقطه است. در بعضی از جدولها در کنار قد، به این فاکتور هم در انتخاب سایز اشاره میشود. هنگام انتخاب دوچرخه دقت کنید که مطابق شکل، هنگامی که روی دوچرخه ایستادهاید، بین میله بالایی دوچرخه و بین پاهای شما حدود 5 سانتیمتر فاصله باشد. این فاصله باعث میشود تا به راحتی سوار دوچرخه شوید و از آن پیاده شوید. توجه به این اندازه هنگام خرید دوچرخه برای کودکان بسیار حائز اهمیت است که در قسمت سایزبندی کودکان به آن اشاره خواهیم کرد.
عدد صفر: طول دستان شما و قد شما با هم برابر است. پس در انتخاب سایز دوچرخه شما تاثیری ندارد.
عدد مثبت: طول دستان شما بلندتر از قد شماست. اگر این اختلاف بیشتر از 5 سانتیمر بود، شما باید دوچرخهای با یک سایز بزرگتر انتخاب کنید.
عدد منفی: طول دستان شما کوتاهتر از قد شماست. اگر این اختلاف بیشتر از 5 سانتیمر بود، شما باید دوچرخهای با یک سایز کوچکتر انتخاب کنید.
بعد از انتخاب سایز دوچرخه مناسب، حال وقت آن است تا از انتخاب درست آن اطمینان حاصل کنید؛ پس روی آن سوار شوید، هنگامی که شما بر روی دوچرخه سوار هستید، اگر پاشنه پایتان را بر روی رکاب در پایینترین حالت آن قرار دهید، پای شما باید صاف باشد، همچنین وقتی دستهای خود را بر روی فرمان قرار میدهید، دستها نیز باید حالت خمیدگی خیلی کمی داشته باشند؛ این، حالت عادی و راحت دوچرخهسوار بر روی دوچرخه است؛ در واقع در این حالت؛ بدن نه خیلی فشرده است و نه خیلی کشیده میشود. در شکل زیر حالت مناسب قرارگیری بدن بر روی دوچرخه نشان داده شده است.
در طراحی دوچرخه برای بانوان، دو رویکرد متفاوت وجود دارد: دوچرخههایی با طراحی متداول اما با لوازمی که برای استفاده خانمها مناسبتر هستند، مانند زین مخصوص؛ و دوچرخههایی که بر اساس ساختار بدنی بانوان طراحی و ساخته میشوند. امروزه برندهایی مانند liv و canyon در این زمینه فعال هستند؛ اما در مورد دوچرخههای مخصوص بانوان، طبیعتا جدول سایزبندی خاصی هم وجود دارد که باید با توجه به آن، دوچرخه را انتخاب کرد. جدول زیر سایز مناسب مدلهای مختلف دوچرخه برای بانوان را نشان میدهد.
در ابتدای مطلب اشاره کردیم که با وجود تفاوتهایی که در شرکتهای سازنده در سایزبندی دوچرخهها وجود دارد، اکثرا از استاندارهای یکسانی استفاده میکنند. استاندارد Stack And Reach یکی از مواردی است که همواره در این صنعت مورد استفاده قرار میگیرد.
Stack فاصله عمودی از مرکز رکاب تا نقطه مرکزی و بالایی در لوله جلوی تنه (Head Tube) میباشد.
Reach فاصله افقی از مرکز رکاب تا نقطه مرکزی و بالایی در لوله جلوی تنه (Head Tube) میباشد.
معمولا برای تعیین سایز تنه دوچرخه از ترکیب این دو معیار استفاده میکنند و هر دو با هم برای اندازهگذاری تنه دوچرخه آورده میشوند. این تقسیمبندی، بیشتر برای طبقهبندی انواع دوچرخهها استفاده میشود؛ مانند دوچرخههای مسابقهای، دوچرخههای جادهای یا دوچرخههای کوهستان. برای مثال، دوچرخههای مسابقهای، ریچ کوتاهتر و استک بلندتری نسبت به دوچرخههای معمولی دارند.
سایز چرخ دوچرخه بر اساس قطر چرخ و بر حسب اینچ بوده و معمولا کنار تایر نوشته میشود. برای مثال ممکن است شما در کنار تایر دوچرخه خود اعداد 2.2*26 را ببینید. این عدد بیان میکند که قطر دوچرخه شما 26 اینچ و ضخامت یا طول سطح تماس چرخ با زمین 2.2 اینچ است. هر چه قطر چرخ بیشتر باشد، نسبت سطح تماس آن با زمین کمتر میشود.
سایز چرخ دوچرخه بر خلاف بدنه آن، با اعداد مشخصی طبقهبندی شده است؛ سایزهای متداول چرخ شامل 12، 14، 16، 18، 20، 24، 26، 5/27، 28 و 29 است که کاربری آنها به شرح زیر است.
از سایز 12 تا 26 برای کودکان طبق جدول زیر استفاده میشود. البته سایز 26 بین دوچرخه کودکان و بزرگسالان مشترک است.
سایز 26 اینچ، معروفترین سایز چرخ است. اوایل برای دوچرخههای کوهستان فقط از این سایز چرخ استفاده میشد. این چرخ به دلیل اینکه سطح تماس بیشتری با زمین دارد، برای بالا رفتن از شیبهای تند مناسبتر است. امروزه این سایز دوچرخه کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
سایز 27.5 اینچ که به سایز آفرودی هم معروف است، مزایایی نسبت به سایز 26 دارد و به همین دلیل امروزه جایگزین سایز 26 شده است. از جمله مزایای این چرخ آن است که به راحتی موانع را رد میکند و البته تعادل را هنگام چرخیدن خیلی بهتر حفظ میکند و به همین دلیل باعث راندن راحتتر میشود.
سایز28 اینچ، سایز کم مصرفی بوده و در دوچرخههای شهری و دوچرخههای مخصوص سفر استفاده میشود.
سایز 29 که جدیدترین عضو سایزبندی چرخها است، بیشتر برای افراد با قد بسیار بلند مورد استفاده قرار میگیرد؛ این سایز چرخ در ابتدا بسیار مورد انتقاد دوچرخهسواران بود و خیلی کم از آن استفاده میشد. ضعف در شتابگیری و گذر از موانع ایراداتی است که به این سایز وارد است. اما به مرور زمان مزایای این سایز چرخ مانند کنترل بیشتر در پیچها و راحتی بیشتر در مسیرهای ناهموار مشخص شد و در حال حاضر بر طرفداران استفاده از آن اضافه شده و هر روز محبوبتر میشود.
در کنار این سایزهای رایج، سایزهای خاصی هم وجود دارند. بهطور مثال 32 و 36 اینچ که مخصوص افراد با قد بالای 2 متر بوده و به صورت سفارشی ساخته میشوند. همینطور به چرخهای فوقالعاده بزرگ میتوان اشاره کرد که در دوچرخههای فانتزی کاربرد دارند.
با استفاده از جدول زیر می توانید سایز مناسب را تخمین بزنید.
سایز تنه معیار استاندارد برای تعیین تناسب میان اندازه دوچرخه و قد شماست.
1- قیمت دوچرخه : مهم ترین بحث برای خرید هر نوع کالایی بحث قیمت آن می باشد که بسیار حائز اهمیت است .قیمت ها برای خرید دوچرخه متغیر می باشند و اختلاف قیمت ها بخاطر برند، امکانات و کیفیت دوچرخه می باشد . البته قيمت هميشه تعيين كننده نيست، پيشنهاد مي كنيم علاوه بر در نظر گرفتن قيمت هاي مختلف، پارامتر هاي زیر را نیز در نظر گرفته و بر روي مشخصات دوچرخه ای كه مناسب شماست تمركز نماييد. با ديدن همه مدل هاي دوچرخه در آتي اسپرت، می توانید گزينه مناسب تر با توجه به بودجه مورد نظر خود بيابيد .
2- دوچرخه مناسب با نیاز شما
نوع دوچرخه ( جاده ای – کوهستانی – هیبریدی – کروز )
الف : دوچرخههای جاده ای
این دوچرخه ها برای حرکت با سرعت بالا بر روی سطح صاف مناسب می باشند مانند جاده های آسفالت شده . دسته های دوچرخه طوری طراحی شده که دوچرخه سوار باید برای نگهداشتن دسته کمی خم شود . تایر این دوچرخه ها نازک بوده و فریم سبکی دارند . این دوچرخه ها گزینه مناسبی برای مسیرهای ناهموار نیستند و ظرفیت کشش ضربات شدید و فشار بالا را ندارند . استفاده از این دوچرخهها در مسیرهای نا هموار مانند پیاده روی در جنگل با کفش پاشنه بلند است!
ب : دوچرخههای کوهستان
دوچرخه های کوهستان در بین مردم طرفداران زیادی دارد . تایر این نوع دوچرخه پهن می باشد و معمولا عاج های برآمده دارد . فریم دوچرخه های کوهستان محکمتر و قویتر می باشد در حدی که از پس راه های ناهموار و کوهستانی بربیاید . مانند دوچرخه های جاده ای سریع نیستند اما در عوض از استحکام بیشتری برخوردار می باشند . دوچرخه های کوهستانی دارای دسته های صاف می باشد و نیازی به خم شدن هنگام دوچرخه سواری نیست و مناسب برای کسانی می باشد که ناراحتی کمر دارند
ج : دوچرخههای هیبریدی
دوچرخه های هیبریدی ترکیبی از دوچرخه های جاده ای و کوهستانی می باشد . به نحوی که همه خصوصیات خوب آنها را در برگرفته است . تایر آن تا حدودی نازک است و عاج بلند ندارد و سریعتر از تایر دوچرخه کوهستان می باشد . در این دوچرخه ها هم دوچرخه سوار نیاز به خم شدن ندارد زیرا دسته ها در یک راستا قرار دارند . این دوچرخه مناسب برای کسانی می باشد که در شهر تردد میکنند و ترکیبی از سرعت و راحتی و استحکام را می خواهند .
د : دوچرخههای کروزر
این دوچرخه دارای تایر پهن و در بیشتر موارد تک دنده می باشد . از نظر مکانیکی بسیار ساده و نیازی به مراقب و تعمیر خاصی ندارد . این دوچرخه ها مناسب برای مسیرهای هموار و صاف می باشند و کسانی که راحتی همراه با سرعت برایشان مهم می باشد سراغ این دوچرخه ها می روند.
- تعداد دنده
- تک نفره یا دونفره یا سه نفره بودن
- وزن دوچرخه ( سبک بودن )
- سیستم ترمز دوچرخه
- بدنه دوچرخه
- نوع طوقه دوچرخه
- جنس تایر دوچرخه
- کمک فنر
- نشیمنگاه راحت
- ترمز دوچرخه
- شارژِی
امکانات جانبی دوچرخه :
- داشتن بطری آّب
- صندوقدار/ سبددار
- ترک نشین
- چراغدار
- دارا بودن گلگیر
- بوق
- آینه بغل
ترمز ها به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند :
1 - طوقه ای : که به وسیله دو لقمه لاستیکی روی طوقه قرار می گیرد و با فشار کابل از گردش طوقه جلوگیری می کند که به دو دسته تقسیم می شوند.
- کالیپر ( caliper )
- کانتیلیور ( cantilever )
ترمز u-brake : به طور کلی این نوع ترمز یک واحد مستقل بوده و به وسیله یک پیچ مرکزی به دو شاخه جلو وصل می شود. ترمز u-brake یک واحد مستقل می باشد و تفاوت آن با caliper این است که اهرم این ترمز روی بدنه دوچرخه نصب شده است و معمولا روی دوچرخه های BMX نصب می شود.
ترمز v-brake : یکی از محبوب ترین ترمزهای cantilever می باشد که از دو اهرم جداگانه تشکیل شده که روی هر اهرم قسمت خاصی برای اتصال پدهای ترمز در نظر گرفته شده است.
مینی v-brake : نمونه کوچکتر ترمزهای v-brake می باشد.
ترمز x-brake : تا حدودی شبیه به ترمزهای v-brake هستند که دارای کابلی است که دو محور ترمز را به صورت متقاطع ( مانند حرف X ) به یکدیگر متصل می کند.
2 – دیسکی : شباهت بسیار زیادی به ترمزهای اتومبیل و موتورسیکلت دارد که بجای استفاده از لبه چرخ برای سطح ترمزگیری از یک صفحه نصب شده در مرکز چرخ استفاده می شود که به این صفحه روتور می گویند. ترمزهای دیسکی به دو دسته تقسیم می شوند
- مکانیکی
- هیدرولیکی
ترمزهای دیسکی مکانیکی : در این سیستم انتقال قدرت به وسیله کابل صورت می گیرد.
ترمز های دیسکی هیدرولیکی : در این سیستم ترمز به وسیله فشار روغن که به وسیله شلنگ و پیستون به لنت ها منتقل می شود عمل می کند.
3- برند و گارانتی و کشور سازنده : برخي از افراد حساسيت خاصي روي كشور سازنده دستگاهي كه خريداري مي كنند دارند. اكثر دوچرخه های موجود در بازار ايران ساخت كشورهاي اتریش ، تايوان و چين مي باشند. اين پارامتر تاثير بسزايي در قیمت دوچرخه خواهد داشت كه هميشه باعث افزايش كيفيت نيست. نكته اي كه بيشتر حايز اهميت است، داشتن گارانتي و خدمات پس از فروش دوچرخه ایست كه خريداري مي نماييد.
بهتر است قبل از خرید دوچرخه، انواع مدل های دوچرخه را را مشاهده نموده و با هم مقایسه نمایید.
در آتي اسپرت این امکان را فراهم نمودیم تا بتوانید از بین بیش از 2100 مدل دوچرخه، بهترین و مناسب ترین گزینه را انتخاب کنید.
نحوه انتخاب بهترین دوچرخه برای کودکان، نوجوانان و جوانان
معیار های کلیدی برای انتخاب دوچرخه برای سنین مختلف کودکان، نوجوانان و جوانان و حتی میانسالان باید در نظر گرفته شود. در این مقاله انواع مختلف دوچرخه را مورد بررسی قرار میدهیم و بهترین مورد برای انسان های مختلف بهترین از ن....
چگونه به کودک بیاموزیم که دوچرخه سواری کند
چگونه به کودک بیاموزیم که دوچرخه سواری کند، در این مقاله ، ما مراحل را برای آموزش کودک به نحوه سوار شدن با دوچرخه به شما راهنمایی خواهیم کرد....